söndag 21 juni 2009

FN för fler skolluncher!


Aldrig förr har så många människor haft så lite att äta som nu. Inte haft tillgång till mat, inte haft råd eller inte orkat hämta maten. Var sjätte människa på jorden, drygt en miljard, svälter eller lider brist på mat. Det är fler än någonsin tidigare.

Orsaken är främst den globala ekonomiska krisen, som leder till sjunkande inkomster och stigande arbetslöshet. Situationen förvärras av höga matpriser som i slutet av 2008 hade stigit med 24 procent sedan 2006.
http://vlt.se/nyheter/omvarlden/1.485738


Både jag och Inger fastnade på filmen från YouTube från FN-förbundskongressen i Skövde när vi slog rekord till insamlingen ”Bjud på skolmat”. Carolina Klüft skrev också under en av våra BUDKAVLE-listor till regeringen för en kärnvapenfri värld. Vilken lycka!
Se hela filmen på: http://www.fn.se/press/nyheter-fran-fn-forbundet/sla-rekordet-du-ocksa/

Insamlingen i Skövde gav 5 804 kronor på 45 sekunder. Det räcker till 2 902 skolluncher till barn i Etiopien. Det räddar inte alla men sänder ändå signaler till dem som på grund av brist på mat ändå sänder sina barn till skolan. Väl i skolan får barnen tillgång till kunskap, mat och social samvaro.


Skulle det också råda fred skulle ännu fler kunna räddas. FN:s fackorgan för livsmedels- och jordbruksfrågor, FAO, presenterade siffrorna 15 juni i Rom. http://www.fn.se/press/nyheter-fran-fn/historiskt-hoga-svaltnivaer/

Se presskonferensen på: http://www.fao.org/webcast/

Have faith!

Inga kommentarer: