måndag 26 oktober 2009

Fairtrade Fokus i Hudiksvall berörde 1300 personer

Efter timmar av förberedelser och genomförande kan jag konstatera att Fairtrade Fokus i Hudiksvall öppnade upp ögonen för fler intresserade av Rättvisemärkt som en seriös märkning. Eller som Victoria Olausson, författaren bakom boken "Grön kommunikation" svarar på frågan från journalisten Jonas Leijonhuvud: "Hur ska man göra som konsument för att skilja på grönt och grönt"?

"Det säkraste är att hålla sig till etablerade märkningar och inte lita på fluffigt språk. Man ska undvika företag som hittar på sina egna märkningar. Bra miljöval, Svanen, Krav och Rättvisemärkt är bra medan Svenskt Sigill och Rainforest Alliance är mellanmärkningar som inte går lika långt”. (DN, Ekonomi, 16 oktober 2009)


529 fikapauser registrerades i Hudiksvallsområdet bland annat på Lidl, Bromangymnasiet, Fackmaffian (Kommunal och Lärarförbundet) Café Kaffebönan i Guldsmeden, Team YA:s Barista och tillsammans bidrog ni alla till att Sverige tog hem segern bland de nordiska länderna om vem som fikade ”flest Rättvisemärkt”. Bra jobbat alla 130 000!!!

Ca 300 personer serverades kaffe och/eller juice på Två gröna bönor, Hemköp, Lidl och Coop Extra under de dagar som det var provsmakning samt på FN-dagens fikastund 24 oktober.

HT publicerade tre artiklar under de 13 dagarna (17, 20 och 22/10) och Radio Gävleborg sände ett 6 minuter långt inslag 20 oktober ca 08.18.

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2009815&BroadcastDate=&IsBlock=


Ca 400 personer fick lyssna på information av antingen Catja eller Rättvisemärkts generalsekreterare Helena Markstedt – hos PRO, i S:t Jakobsgården och på Bromangymnasiet.

FN-dagen firades 24 oktober med ett femtiotal besökare där deltagarna fick se film om Rättvisemärkt i Dominikanska republiken och fick smakprover på både kaffe och andra Rättvisemärkt-certifierade varor.

Susanne Smith, Siv Gustavsson och Ove Haaga var några av dem som vann en påse Rättvisemärkt-varor från de många lotterier som genomfördes under kampanjveckorna.

Över 50 diplom skickades ut till företag, skolor, caféer, butiker och förskolor där man antingen säljer eller fikar Rättvisemärkt. Allt från Café Märtas i Hudiksvall, Hemköp i Delsbo, Intersport i Hudiksvall och Vindpustens förskola.


Vid det öppna mötet diskuterade politiker, medlemsorganisationer och tjänstemän frågan om Hudiksvalls väg till Fairtrade City med Rättvisemärkts generalsekreterare Helena Markstedt som också besökte Bromangymnasiet.

Stort tack till alla er som på ett eller annat sätt deltog i kampanjen. Inte bara ni 1300 som möttes i Hudiksvallsområdet under kampanjveckorna, utan alla ni som väljer Rättvisemärkt i er vardag. Det gör skillnad!

Inga kommentarer: