fredag 1 januari 2010

Var sover våra systrar?

Drygt 5000 kvinnor i Sverige är hemlösa. De sover utomhus, på campingplatser eller på kvinnojourer och härbärgen. Det är mammor, far- och mormödrar och våra mostrar och systrar. Det är lika många kvinnor som antal invånare i Ockelbo, eller lika många som samtliga kvinnor i Ovanåkers kommun. Många av dem har barn och de flesta är födda i Sverige.

De hemlösa kvinnorna saknar hyresgarantier, flera av dem saknar en trygg plats där de kan förvara sina tillhörigheter och många saknar arbete och ett socialt nätverk trots välfärdssveriges vidlyftande visioner om ett samhälle för alla. Några av kvinnorna har mist sina barn på grund av att de saknar bostad och andra lever skyddade för att undgå sparkar och slag. Ett antal är slavar under förödande droger.

Föreningen Stoppa Hemlösheten vill lyfta frågan om hemlöshet i det moderna Sverige så att den tar plats på den politiska dagordningen. Ingen ska 2010 behöva leva utan möjlighet att sköta sin personliga hygien, utan att kunna se på barnprogram tillsammans med sina barn eller att ha en säng att sova i utan att behöva utnyttjas.

http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=61402084738&ref=search&sid=738018488.2495510078..1

Gå med i föreningen du med och hjälp oss driva frågan tillsammans med våra politiker, inte bara i storstadskommunerna.

http://stoppahemlosheten.se

Gott Nytt År!!


2 kommentarer:

ingerringer sa...

Är du aktiv här också, Catja?! Du är verkligen en riktig hjälte (inte bara en Radiotjänst-sådan ;-/ )

Håller 100 % med dig om att det är fullständigt otillständigt att vi i detta rika - men kalla! - land, inte ser till att alla har tak över huvudet och en dörr att stänga om sig!

Lillen sa...

Visst är det illa med hemlösa människor. Kvittar vilket kön det är på personen.. Har själv flera vänner som är och har varit i den sitsen. Har själv trampat runt på gator och torg i 10års tid.. Är inte det idag, tack och lov..