tisdag 23 mars 2010

25:e informationsbladet!
Detta är det 25:e gången som jag skickat regional info om Fairtrade ut sedan starten 20 april 2008. Tack alla ni som tar emot informationen och kanske också sprider den vidare! Hör gärna av er med info om lokala aktiviteter. Falun firar Fairtrade 8 maj. Håll utkik!

Ytterligare ambassadörs-utbildningar
Det är ytterligare ambassadörsutbildningar på gång i vårt område;
Gävle 10-11 april, Hudiksvall 17-18 april och Borlänge 24 april + 8 maj samt Umeå som tillkommit på listan. För mer info och anmälningar - kontakta respektive arrangör. Mer info kan fås av mig eller på http://www.rattvisemarkt.se/cldoc/34.htm
Vill ni sprida info till fler - hör av er så skickar jag en lokal affisch. Och var varmt välkomna!

Rättvisemärkt ökar igen!
Försäljningen av Rättvisemärkt och Fairtrade-märkta varor internationellt gynnar idag fem miljoner odlare och anställda med familjer i cirka 50 utvecklingsländer, genom kriterier som ger förbättrade arbets- och levnadsvillkor samt en bättre betalning för råvaran. I Sverige ökade försäljningen med 25 % under 2009.
Några som tagit ställning den senaste tiden är bland annat nyöppnade kaffekedjan Starbucks (espressokaffe), Anthon Berg (choklad) och Ben & Jerrys
(Glass) och Stadium med sin Fairtrade-certifierade fotboll.

Fler ambassadörer i Sollefteå
20 nya ambassadörer utbildades i Sollefteå och i Västernorrland finns det nu ambassadörer i Härnösand, Kramfors, Matfors, Njurunda, Sundsvall och Sollefteå. I Jämtland finns Brunflo, Frösön, Orrviken, Stugun, Undersåker och Östersund representerade och i Västerbotten finns ambassadörer i Bastuträsk, Dikanäs, Kåge, Lögdeå, Röbäck, Skellefteå, Täfteå och Umeå,

Ni gör alla nytta för odlare och anställda i utvecklingsländer genom att informera om Fairtrade i den egna familjen, på jobbet, i föreningen eller i kommunen.

Barnarbete inom kakao-industrin på SVT 28 mars.
I Dokument utifrån klockan 22.00 i SVT en dokumentär om Fairtrade som sedan länge arbetar för att motverka och förhindra barnarbete hos Fairtrade-certifierade producentorganisationer. Trots det har fall av barnarbete upptäckts under de årliga kontrollerna. Dessa fall är i sig oacceptabla och gör att ansträngningarna måste skärpas ytterligare för att komma till rätta med problemen, skriver man på Rättvisemärkt hemsida. www.rattvisemarkt.se/cldoc/888.htm

Lokala kampanjsamordnare
Veckorna 42 och 43 (18-31 oktober) kommer det att anordnas aktiviteter om Rättvisemärkt i Sollefteå, Östersund, Sundsvall, Hudiksvall, Falun och Umeå! Kampanjsamordnare är utsedda och mer info kommer att finnas på Rättvisemärkts hemsida.

Låt påsken bli Rättvisemärkt
Här kommer några exempel på nätbutiker som säljer Rättvisemärkt: www.hildur.se
www.goodstore.se
www.fairunlimited.se
www.emosa.se
www.therightstuff.se
www.watabaran.se
Men lokalt har COOP, ICA, LIDL, HEMKÖP, WILLYS med flera butiker i dagligvaruhandeln både kaffe, te, choklad och annat att lägga i påskägget.

Tips:
Café Lotus på centralstationen i Gävle har flera olika Fairtrade-varor till försäljning och gott fika i en näst intill orientalisk miljö. Marlene har lyckats skapa en oas i annars den stressiga stationsmiljön. Helt klart värt ett besök!

Tack!
Tack för att du ibland handlar en Rättvisemärkt produkt!
Fairtradehälsningar
Catja Kaloudis
www.Fair4Us.se

Inga kommentarer: