onsdag 10 december 2008

Skum tomte?


Så här i juletider brukar föreningen mot särskrivning, vilken jag själv tillhör, göra sig hörda genom att påminna om några klassiska felskrivningar som hör julen till. Och i skogarna kring Hudiksvall springer han omkring, den mystiske rödklädde mannen som skrämmer en och annan järv och kanske till och med något enstaka lodjur. Denna skumme tomte skall inte blandas ihop med den lille rosa mannen som trivs bäst i påse med ett antal skummiga kamrater och som säljs för en tjuga i dagligvaruhandeln. (Hur blev det här nu då...?)
"Extra knäck" passar väl också så här i julhandeln...
En annan favorit är en "brun hårig sjuk sköterska" som jag hoppas får vara hemma och kurera sig från sin influensa och som kanske till och med hinner raka hakan innan han är åter i arbete på Hudiksvalls sjukhus. Han fick nog med sig influensan från semestern där han förutom sin sjukdom fick sin vackra bruna färg.
Samen som skall spela biljard fick en egen skylt hos där han uppmanades att "Var god tag en kö lapp och sitt ned! Så ropas du upp." Bara han "Inte är rädd för att visa fram fötterna"...
Några ytterligare exempel är: "KALV LEVER MED KUL POTATIS", "RÖK FRITT" - hur mycket ni vill! SLÄNG GUNGAN - den är nog trasig. SJÖ NÄRA TOMT - inte sjönära då?KASSA SKÅP - inget att förvara något värdefullt i. HAND TVÄTTAS - före maten.
På Facebook är vi över 24000 språkmarodörer som har samlats för att värna svenska språket.
I den tidigare skrivihop.nu var vi drygt 26000. Välkommen!

Inga kommentarer: